Tarty można podawać i na słodko i na słono. Jest to na tyle uniwersalny deser, że warto sięgnąć po niego jako uzupełnienie naszego obiadu czy posiadówki z przyjaciółmi. Propozycja dzisiejsza jest idealnym deserem z kwaskowym posmakiem, który świetnie sprawdzi się jako ciasto “bez pieczenia”. W tarcie tej użyto limonki dla podkreślenia smaku oraz śmietankowo kremowego sera mascarpone, który doda delikatności.
Trudność przygotowania deseru: łatwy
Czas przygotowania: 1,5-3 godziny
Porcja dla: kilku osób
Składniki:
Spód ciasta
- 1-2 opakowania ulubionych ciasteczek owsianych
- ½ opakowania masła lub margaryny (opcjonalnie ½ szlanki oleju lub mniej)
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki miodu
Masa serowa
- 2 opakowania serka mascarpone
- 1-2 limonki
- 50 ml wody
- 2,5 łyżeczki agaru
- 2-3 łyżeczki miodu
Deser ten jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią kwaśne desery lub słodkości z kwaśnym posmakiem. Jednak całość będzie tutaj równoważyć dość słodki spód, który składa się głównie z rozkruszonych ciasteczek (najlepiej takich o obniżonej zawartości tłuszczu) owsianych, które być może mamy stale w swoim domu. Do tak przygotowanej masy należy dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki miodu lub opcjonalnego słodzidła wybranego przez nas. Masło lub margarynę powinno się rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Tutaj musimy działać na czas. Roztopiony tłuszcz roślinny bardzo szybko tężeje, więc trzeba całość wymieszać dość energicznymi ruchami i od razu wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę do tarty. Całość wystarczy ugnieść w foremce, by środek miał miejsce na nadzienie. Teraz wystarczy całość owinąć folią spożywczą i tak owiniętą formę wstawić należy na 1-1,5 godziny do lodówki by spód stężał.
Z limonki należy wycisnąć sok. Oczywiście w tym przypadku nic się nie stanie jeśli w soku będzie też miąższ. Dzięki niemu całość nabierze tej niepowtarzalnej struktury, którą dają owoce w wszelkiego rodzaju deserach. Krem jest niezwykle prosty do wykonania. Wystarczy sok z limonki lub cytryny wlać do wcześniej naszykowanego serka mascarpone i wymieszać go. Dodatkowo by krem nabrał sprężystości i był utrzymany w całości, można zastosować agar z niewielką ilością wody (pozwoli go rozpuścić), który działa jak żelatyna. Dzięki temu nasz deser będą mogły spróbować nawet osoby, które są na diecie roślinnej. Tak naszykowany krem możemy przełożyć do naszej formy z już stężałym ciasteczkowym spodem.
Najlepiej podawać po schłodzeniu i ozdobieniu kilkoma kawałkami limonki oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!