Wielu osobom święta – czy Bożego Narodzenia, czy te Wielkiej Nocy – kojarzą się z większym niż zwykle gotowaniem i szykowaniem potraw, których nie przyrządza się w inne dni roku. Wśród nich znajduje się między innymi pasztet. Wyrabiany najczęściej z królika czy kurczaka ma niepowtarzalny smak. Czy przechodząc na dietę bezmięsną, należy liczyć się z tym, że pasztet odejdzie w zapomnienie? Ani trochę, wystarczy zmienić główny składnik i cieszyć się w święta z równie smacznym pasztetem z dyni.
Zdrowie w jednym warzywie
Dynia to warzywo sezonowe, które w największej ilości pojawia się w sklepach jesienią, we wrześniu i październiku, jednak przy chęciach odnalezienia można się na nią natknąć przez cały rok. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety?
Dynia jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, łagodzi procesy zapalne. Jest bogata w cynk i witaminę C, wzmacnia więc układ odpornościowy – pomaga ograniczyć objawy przeziębienia i grypy. Dynia jest także źródłem witaminy A i witaminy E, które skutecznie walczą ze zmarszczkami.
Dynia w 90% składa się z wody, jej konsumpcja jest więc dobrym sposobem na nawodnienie organizmu, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych, które bardzo często piją mniej wody, niż powinny. Warzywo jest również dedykowane osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem – poza wymienionymi witaminy i minerały dynia dostarcza jedynie 49 kcal w 100 g i 3 g błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Przygotowanie pasztetu z tego warzywa nie jest trudne, a swoim wyglądem i aromatem przyciągnie do stołu jeszcze więcej osób głodnych nowych wrażeń.
Składniki:
- 1 dynia
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 20 dag sera mozzarella
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Dynię i pieczarki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na oleju i łyżce masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić chwilę na małym ogniu. Dodać starte pieczarki i dynię, całość dusić około 20 minut. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przełożyć mieszankę do miski i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać jajka, starty ser mozzarella, bułkę tartą, otręby owsiane i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Podawać z gęstą śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym.