Śledzie na świątecznym stole to tradycja, zarówno jeśli chodzi o święta Bożego Narodzenia, jak i święta wielkanocne. Sałatki śledziowe smakują każdemu, ponadto są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Sprawdź, jak zrobić sałatki świąteczne ze śledziem w roli głównej!
1.Tradycyjna sałatka śledziowa z jajkiem:
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 3 ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół opakowania groszku konserwowego
- 1 jabłko
- natka pietruszki i przyprawy: sól i pieprz do smaku
- majonez
Przygotowanie:
Filety śledziowe namaczaj przez godzinę, a następnie opłucz i wysusz. Obierz i pokrój w kostkę jabłko oraz ugotowane na twardo jajko, a także filety śledziowe i ogórki kiszone. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz dodaj groszek i majonez. Do tej sałatki śledziowej możesz dodać również pokrojoną w drobną kostkę słodką, świeżą cebulkę. Wierzch sałatki posyp natką pietruszki.
2.Sałatka śledziowa z ananasem:
Składniki:
- 1 kilogram śledzi
- 1 puszka ananasa
- 2 jabłka
- 4 cebule
- 5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
Namocz śledzie w dużej misce w mleku lub w wodzie. Jeśli nie chcesz, aby sałatka wyszła za słona, musisz moczyć je przez około 3 godziny. Jeżeli śledzie nie są zbyt słone wystarczy im mniej więcej godzina moczenia. Po tym czasie umyj śledzie starannie i odsącz, na przykład na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zalej syropem z ananasów. Do sałatki możesz wykorzystać słodką cebulkę, wówczas uzyskasz delikatniejszy smak całości. Cebulę zalaną syropem z ananasów możesz również wymoczyć przez około 3 do 5 godzin, w zależności jaki posmak chcesz uzyskać. Po tym czasie, odsącz cebulę i pokrój w kostkę ananasa, jabłka. Śledzie pokrój w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj starannie w dużej misce. Dodaj majonez, a jeśli chcesz możesz także doprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem, ale nie zawsze jest to konieczne, zwłaszcza gdy śledzie mimo wymoczenia są dosyć słone.
Sałatki świąteczne ze śledziem w roli głównej można podawać na wiele sposobów. Do podanych wersji sałatek możesz wprowadzać pewne modyfikacje. Możesz więc dodać do sałatki gotowane ziemniaki, gotowaną marchewkę oraz buraczki.
Szczególnie pysznym daniem jest śledzik pod pierzynką, do którego przygotowania potrzebne są :śmietanka słodka lub gęsty kremowy jogurt, a także jabłka i cebula. Jabłka i cebulę kroimy wówczas w kostkę i mieszamy ze śmietanką. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przykrywamy ,,pierzynką” ze śmietanki. Dodatkowo możemy posypać śledzie koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!