Składniki:
Masa serowa:
• 300 g zmielonego twarogu – najlepiej zmielonego trzykrotnie
• 150 g waniliowego serka homogenizowanego
• 8 łyżek drobnego cukru do wypieków
• 1 białko z jednego jajka
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• tabliczka gorzkiej 70% czekolady
Czekoladowy spód:
• 70 g maślanych herbatników
• 1 kopiata łyżka naturalnego kakao
• 20 g niesolonego masła
Frużelina jagodowa:
• 250 g jagód
• 70 g cukru
• 100 ml wody
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Herbatniki drobno kruszymy. Można do tego użyć tłuczka, malaksera ze specjalną funkcją, moździerza albo wykonać to ręcznie. Następnie, dodajemy roztopione niesolone masło, naturalne kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masa na nasz spód powinna mieć ‘‘piaszczystą’’ konsystencje. Całość wsypujemy na dno papilotek i ugniatamy łyżeczką lub zwilżonymi dłońmi.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej, jedwabistej, lejącej się konsystencji. Następnie, studzimy ją do temperatury pokojowej, pilnując by nadal pozostała płynna.
W sporej misce umieszczamy: twaróg, waniliowy serek homogenizowany, drobny cukier do wypieków, białko z jajka i mąkę ziemniaczaną. (Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową) Łączymy je za pomocą miksera, jednak nie za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Następnie, dodajemy płynną, już przestudzoną czekoladę. Całość miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Masę serową dzielimy pomiędzy wcześniej przygotowane papilotki z już gotowymi spodami. Nakładamy po brzegi formy do muffinek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 stopni przez około 25 do 30 minut. Wierzch serniczków powinien być ścięty i lekko zarumieniony.
Serniczki studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy będą letnie, wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Jagody dokładnie myjemy, po czym wsypujemy do garnuszka. Dodajemy cukier i delikatnie mieszamy, aby cukier wymieszaj się z jagodami. Chwilę gotujemy na średnim ogniu, następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i połowę przygotowanej przez nas wody.
Dalej podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu aż jagody zaczną się gotować. Następnie, zmniejszamy temperaturę/ ogień i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Oczywiście od czasu do czasu mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w pozostałej wodzie, bardzo dokładnie. Całość wlewamy do jagód. Frużelinę dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę, aż zgęstnieje.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier puder. Na ostudzone babeczki nakładamy solidną porcję jagodowej frużeliny i równie solidną porcję bitej śmietany. Podajemy z kubkiem gorącej herbatki lub kawki z mleczkiem.