Kurczak to mięso łatwo dostępne, proste w przygotowaniu i zwykle smakuje większości domownikom, którzy jedzą mięso. Z tych powodów bardzo często gości na polskich stołach jako filety w panierce – kotlety, nuggetsy, dodatek do tortilli, czy kebaba zamiast baraniny. Może znieść wiele eksperymentów kuchennych, dobrze łączy się z dużą ilością przypraw czy dodatków.
Dlaczego by więc tego nie wykorzystać i stworzyć smakowite, proste ale nieoczywiste połączenie? Na przykład kurczaka w sezamie?
Do przygotowania kurczaka w sezamie potrzebujemy :
- podwójna pierś z kurczaka,
- dużej szczypty przyprawy do kurczaka – lub naszej standardowej mieszanki przypraw, zależnie kto co woli używać i z czym mu lepiej smakuje,
- ⅓ szklanki sezamu,
- pół szklanki mleka,
- dwie łyżki bułki tartej,
- szczypta soli i pieprzu,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka kroimy w podłużne kawałki. Posypujemy naszą mieszanką przypraw, lub gotową przyprawą do kurczaka wymieszaną z solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy dwie miseczki. Do jednej wlewamy mleko i możemy szczyptę przyprawy dodatkowo do niej dodać, by przykleiła się do miejsc, do których nie przywarła po obsypce.
Do drugiej miseczki wsypujemy sezam i bułkę tartą. Mieszamy.
Następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie maczamy w mleku, a później obtaczamy w mieszance sezamu z bułką tartą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy po około 3-4 minuty po każdej stronie – aż kurczak stanie się złocisty.
Po usmażeniu kładziemy na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe.
Dodatki
Tak przygotowany kurczak w sezamie jest świetną opcją zamiast tradycyjnych nuggetsów – świetnie smakuje z różnymi sosami, najbardziej ostrym lub czosnkowym, ale można próbować z inni. Wszystko zależne jest od naszego gustu.
Można też tak przygotowane piersi traktować jako mięso do obiadu, na przykład zamiast tradycyjnego kotleta.
Wystarczy tylko rozbić filety z kurczaka – zamiast ciąć w paski – i postępować dalej zgodnie z przepisem by otrzymać nowy przepis na niedzielny obiad.