Lunchbox jest świetnym rozwiązaniem przygotowania posiłku dla osób, które są zabiegane I nie mają czasu na jego przyrządzenie lub po prostu nie chcą tracić na to cennego czasu. Jest to świetna możliwość zjedzenia domowego śniadania, obiadu, kolacji, a dodatkowo śmiało możemy go zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Jest to pełna wygoda, którą wszyscy poszukujemy w obecnych czasach, które pędzą bez zatrzymania. Poniżej przedstawiamy przepisy na idealny lunchbox na trzy sposoby, który spełni każde indywidualne zapotrzebowanie na smaczny posiłek, a dodatkowo będzie mocno zachęcać do skonsumowania swoim wyglądem.
Pierwszy sposób
Lekka sałatka z tuńczykiem
Produkty:
- chleb pełnoziarnisty 2 kromki,
- tuńczyk w puszce 1 sztuka,
- kukurydza konserwowa 0,5 puszki,
- majonez – 2 łyżki,
- sól,
- pieprz,
- dodatkowo do smaku I ozdoby pół pęczka koperku.
Przygotowanie:
Otwieramy puszkę tuńczyka, odsączamy go I wkładamy do miski. Następnie dodajemy majonez, kukurydzę oraz część pokrojonego koperku. Mieszamy wszystko I dosmaczamy solą I pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przełożenie przygotowanej sałatki do lunchboxu oraz posypanie wierzchu pozostałym koperkiem. Do tego układamy kromki chleba pełnoziarnistego.
Drugi sposób
Tortilla z kurczakiem, sałatą oraz warzywami.
Produkty:
- pierś z kurczaka 100g,
- pełnoziarnisty placek tortilli 1,
- przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
- olej rzepakowy lub inny 1 łyżka,
- sałata lub mix sałat 40g,
- papryka 30g,
- pomidor 30g,
- mini marchewki 8 sztuk.
Przygotowanie:
Umytego I przygotowany filet z piersi kurczaka kroimy, a następnie podsmażamy na wybranym przez siebie oleju. W następnej kolejności podgrzewamy placek pełnoziarnistej tortilli na patelni. Po czym na tortillę kładziemy sałatę, pokrojonego pomidora oraz paprykę, a także podsmażonego kurczaka. Całość zawijamy I wkładamy w lunchbox. Do osobnego pojemnika umiejscawiamy umyte I przekrojone na połówki chrupiące marchewki.
Trzeci sposób
Szybka grecka sałatka do lunchboxa
Produkty:
- pomidory 3,
- czerwona cebula ½,
- ser feta 250g,
- suszone oregano 2 łyżki,
- oliwa z oliwek 2 łyżki,
- oliwki czarne ½ szklanki,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pomidory umyć, usunąć szypułki, a następnie razem z serem feta kroimy w kostkę, a cebulę, po obraniu, w piórka. Czarne oliwki przekrajamy na pół. Wrzucamy wszystko do miski, doprawić pieprzem, następnie posypać oregano I polać oliwą.
Powyższe pomysły na idealny lunchbox są szybkie oraz tanie do przygotowania, a ich smak złamie z nóg nawet najbardziej wymagającą osobę.