Sernik jest jednym z ukochanych ciast milionów Polaków, którzy nie wyobrażają go sobie nie tylko w święta, ale jako towarzysz popołudniowej kawy. Na kruchym lub ciemnym spodzie, z dodatkiem brzoskwiń czy rodzynek – to ciasto jest w stanie przypaść do gustu praktycznie każdemu, a całą magię skupia na sobie ser. Co jednak, jeśli wizja upieczenia sernika nie napawa optymizmem, a kojarzy się z czasochłonną pracą? Można wtedy przygotować ekspresowy sernik i cieszyć się ulubionych deserem.
Król sernik wspaniały
Historia sernika sięga IV w. p. n. e., znany był już bowiem w starożytnej Grecji. Wówczas był podawany jako potrawa wraz z suszonymi owocami i orzechami. Później przepis na niego poznali Rzymianie, od tamtej pory jest obecny nie tylko w Europie – podbił liczne serca i podniebienia na całym świecie.
Za podstawę ciasta – jak wskazuje sama nazwa – przyjmuje się biały ser. Początkowo sernik tworzony był z mąki pszennej i sera koziego. Występuje wiele jego odmian: sernik nowojorski na spodzie z krakersów, sernik polski z twarogu z rodzynkami, sernik królewski pochodzący z Niemiec na czekoladowym spodzie z czekoladową kruszonką czy też sernik japoński – sufletowy. Modny w ostatnich latach stał się także sernik na zimno, którego spód tworzą maślane herbatniki, nie wymaga on też pieczenia, a mocnego schłodzenia w lodówce. Obojętnie, po którą z tych wariacji się sięgnie, smakuje on po prostu wyśmienicie i szybko znika ze stołu.
Jeśli najdzie ochota na ciasto, jednak czuje się opór przed jego wykonaniem, bo myśli się o tym, ile to zajmuje czasu i ile pracy wymaga, warto sięgnąć po przepis na sernik w wersji ekspresowej. Potrzebne składniki zapewne znajdują się w kuchni lub w spiżarni, wystarczy po nie sięgnąć, by po chwili cieszyć się smakiem dobrego deseru. Sprawdzi się także, jeżeli zjawią się jacyś niezapowiedziani wcześniej goście.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu (waniliowy, śmietankowy)
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis na blachę o średnicy 25 cm.
Przygotowanie
Masło rozpuścić. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawać roztopione masło. Dodać proszek do pieczenia, opakowanie budyniu i ser, dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Gotową masę wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Sernik przed podaniem można polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (deserową, gorzką lub mleczną).