CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

Zdrowe chipsy domowe

„Dzień dobry. Jestem Agnieszka, mam 33 lata i od jakiś 26 lat jestem uzależniona od chipsów”

 

 

 

Tak mniej więcej wyglądałby mój wstęp na terapii od uzależnień różnorakich! 😉 To prawda – jestem uzależniona od chipsów, od najmłodszych lat! Serio! Od zawsze wolałam Ruffles od batona czy czekolady. To między innymi chipsom zawdzięczam swój cellulit, boczki itp… Uzależnienie jest na tyle silne, że potrafię zjeść całą paczkę na raz – a co tam – nie rozdrabniam się! ;P Moim faworytem są Pringles octowe! Jak nie jedliście to koniecznie skosztujcie! Albo i nie, bo są uzależniające! ;P

 

 

 

Ale do rzeczy! Ponieważ ostatnio moja waga wskazuje niepokojącą cyfrę, postanowiłam trochę skończyć z tą jakże wykwintną dietą… Żeby mój organizm nie czuł się zbytnio pokrzywdzony uznałam, że spróbuję nieco zdrowszej wersji tych przysmaków i zrobiłam chipsy domowe z warzyw. Ku mojemu zdziwieniu okazały się być pyszne!!! Wiem na pewno, że będę je robić znacznie częściej z przeróżnymi przyprawami. Może i Wam posmakują! 😉

 

 

 

Chipsy domowe:

 

 

 

Chipsy z buraków

 

Rzecz jest banalna ponieważ w przypadku każdego z warzyw czy owoców należy je umyć,  obrać ze skórki  i przede wszystkim cienko pokroić. Blachę piekarnika należy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180-200 stopni.

 

Pokrojone buraki rozkładamy na blaszce i posypujemy ulubionymi przyprawami. Ja do chipsów buraczanych wybrałam sól, tymianek i czosnek. Na koniec skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 15-20 minut na jednej stronie, po tym czasie przekręcamy je i pieczemy jeszcze około 10-15 minut, tak by były chrupiące, ale nie przypaliły się.

 

 

 

Chipsy ziemniaczane

 

Proces przygotowanie taki sam jak w przypadku buraków. Jako przypraw do ziemniaków użyłam: ostrej papryki, soli, pieprzu. Dalsza procedura jak powyżej.

 

 

 

Chipsy z marchewki

 

Proces przygotowania jak w poprzednich wersjach. Przyprawy: bazylia, oregano,sól. Następnym razem spróbuję z curry. Myślę, że mogą być smaczne. Procedura pieczenia, jak w przypadku pozostałych warzyw.

 

 

 

Pysznie, zdrowo i w dodatku samo przygotowanie to banał! 😉 Doskonała przekąska przy wieczornym filmie! Przyznaje, że nie tak wyśmienita jak Pringles, ale przynajmniej wiem co jem… 😉 ;P  A fakt, że można podawać je dzieciom to kolejny wielki plus!

 

 

 

To co, robicie swoje chipsy domowe? 😉