Kuchnia

Wielkanocne sałatki z jajkiem w roli głównej

Chyba już najwyższy czas na Wielkanocny spam! 😉 Początek kwietnia to dobry moment żeby zaplanować świąteczne menu. Nie wypiekam mazurków, babek i innych takich, bo wiecie, że talentu  nie mam wcale…. ;p Dziś zatem Wielkanocne sałatki z jajem w roli głównej! Te robić i jeść mogę codziennie. 🙂

 

 

 

Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami, tutaj opcje raczej na małe porcje dla około 4 osób.

 

 

 

Sałatka z jajkiem, awokado i kurczakiem

 

 

Składniki:

 

2 garście rukoli

4 jaja ugotowane na twardo

1 awokado

około 80 g sera feta

około 200 g usmażonej w kawałkach piersi z kurczaka

 

Składniki na sos:

 

5 łyżek jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 łyżka majonezu

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

 

Przygotowanie:

 

Jajka kroimy wzdłuż na cztery części, awokado, kurczaka i ser feta kroimy w kostkę. Na spód  półmiska układamy rukolę, na wierzchu wszystkie pozostałe składniki. Jeżeli chodzi o sos, to nie ma w tym również nic skomplikowanego, bowiem wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę. Tyle – szybko i smacznie. 😉

 

 

 

Sałatka z jajkiem i kiełkami rzodkiewki

 

 

Składniki:

 

2 garście miksu sałat

świeży ogórek (mały)

6-7 pomidorków koktajlowych

3 jajka ugotowane na twardo

garść kiełków rzodkiewki

oliwa

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

 

Przygotowanie:

 

Na spód półmiska układamy sałaty, pokrojone kawałki ogórka i pomidory koktajlowe. Jajka kroimy wzdłuż na cztery części, układamy na wierzchu, całość posypujemy kiełkami i polewamy oliwą z przyprawami. Wiosenne smaki <3

 

 

 

Sałatka z jajkiem i makaronem

 

 

Składniki:

 

2 garście makaronu (najlepiej jakiegoś grubego)

3 jaja ugotowane na twardo

4 plastry ananasa z puszki

pół puszki kukurydzy

1 mała papryka lub połowa dużej

około 20 dag szynki

około 15 dag sera żółtego

majonez

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Tą sałatkę można robić warstwowo, choć ja zazwyczaj mieszam wszystko ze sobą, żeby smaki dobrze się połączyły. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, gdy ostygnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka, szynkę, ananasa, paprykę i kukurydzę. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, następnie dodajemy do całości. Dokładnie wszystko mieszamy, pieprzymy, delikatnie solimy. Na koniec dodajemy dwie duże łyżki majonezu, całość mieszamy dokładnie.

 

Ta sałatka sprawdza się również super jako lunchówka! 😉

 

 

 

Tyle z moich propozycje. Czekam na wasze pomysły na Wielkanocne sałatki, jajka, przystawki! 😉 Piszcie co tam mamcie ciekawego w menu! 😉