CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

Świąteczne jaja faszerowane w pięciu odsłonach

Dzisiaj już świątecznie! 😉 Bo choć pogoda za oknem wskazuje bardziej na Boże Narodzenie niż Wielkanoc i ciężko z tą wiosenną atmosferą to trzeba sobie jakoś radzić… 😉 Wypieków świątecznych u mnie nie znajdziecie, z wiadomych względów,  poszłam jednak w najważniejszą część programu – czyli jaja faszerowane! Te chyba są na każdym stole w Wielkanoc, prawda? 😉 Jak robicie, z czym robicie? Jakie są Wasze ulubione? Ja poza klasycznym jajkiem z majonezem, lubię te faszerowane z tuńczykiem, szynką czy łososiem. Przedstawiam Wam kilka moich ulubionych propozycji i czekam na Wasze! 😉

 

Świąteczne jaja faszerowane!

 

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 8 jaj

  • tuńczyk z puszki, ok. 50g

  • 2 średnie ogórki kwaszone

  • 1 łyżka majonezu

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy wraz z tuńczykiem do żółtek, przyprawiamy solą, pieprzem. Całość mieszamy bardzo dokładnie i dodajemy majonez. Następnie nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku, dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:

  • 8 jaj

  • ser feta 60g

  • pomidory suszone ok. 8 kawałków

  • 1 łyżka majonezu

  • sól

  • piperz

  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy fetę oraz drobno posiekane pomidory, wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Następnie nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku, dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Jajka faszerowane szynką i serem

Składniki:

  • 8 jaj

  • 150g szynki

  • 150g sera żółtego

  • połowa małej cebuli

  • 1 łyżka majonezu

  • 0,5 łyżki musztardy

  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

  • 2 rzodkiewki

  • sól

  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, szynkę, ser, pietruszkę, majonez i musztardę. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku, dekorujemy pokrojoną w plasterki rzodkiewką.

 

 

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 8 jaj

  • 100g łososia

  • 2 łyżki sosu tatarskiego

  • 8-10 oliwek

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • pół małej cebuli

  • szczypiorek

  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia, oliwki,  szczypiorek i cebulkę. Do całości dodajemy sos tatarski i przyprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku, dekorujemy drobno posiekanym koperkiem.

 

 

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 8 jaj

  • 300g pieczarek

  • połowa średniej cebuli

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • pęczek pietruszki

  • 1 łyżka majonezu

  • sól

  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Pieczarki myjemy, dokładnie suszymy, kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni na oleju musimy zeszklić cebulę, następnie dodajemy masło i pieczarki. Smażymy co chwilę mieszając, aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę zdejmujemy z patelni i studzimy, następnie drobno siekamy. Na koniec łączymy z żółtkami, i doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy z majonezem. Następnie nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku, dekorujemy drobno posiekaną pietruszką.