Kuchnia

Trzy sałatki świąteczne ze śledziem w roli głównej

Dalej brnę w temat zbliżających się Świąt! 😉 Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej ze wszystkich słodyczy kocham śledzie! ;p Tak było odkąd pamiętam! Na słodycze mam czasami ochotę przed trudnymi dniami, natomiast śledzie mogę jeść codziennie w przeróżnej postaci i z różnymi dodatkami! W związku z tym dzisiaj na tapecie sałatki świąteczne z owym śledziem w roli głównej!

 

 

 

Trzy sałatki świąteczne ze śledziem: (wszystkie na porcję dla dwóch osób)

 

 

 

Sałatka ze śledziem, jabłkiem i suszonymi pomidorami:

 

Składniki:

2 płaty śledziowe (Lisner – wiejskie)

1/2 małej cebuli

1/2 dużego jabłka

2 jajka

6 pomidorów suszonych

natka pietruszki

oliwa z oliwek

ocet jabłkowy

 

 

Przygotowanie:

Jaja gotujecie na twardo. Po ostygnięciu kroimy je na kawałki, podobnie jak śledzie, jabłka, pomidory, cebulę. Pokrojoną całość posypujecie świeżą, pokrojoną natką pietruszki. Całość polewacie odrobiną oliwy i octu jabłkowego. Mieszacie. Jest pyszna! To specjalność mojej mamci <3 Samki świetnie się ze sobą komponują i tworzą razem coś zupełnie wyjątkowego!

 

 

 

Sałatka śledziowa w sosie koperkowo – jogurtowym:

 

Składniki:

4 płaty śledziowe (Lisner – wiejskie)

3 ogórki kiszone

1 cebula

koperek

3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w kosteczkę, a ogórki ścieramy na tarce – na grubych oczkach. Całość mieszamy ze sobą. Do jogurtu naturalnego dodajemy posiekany wcześniej koperek i doprawiamy pieprzem – mieszamy. Następnie dodajemy do pozostałych składników. Smakuje wybornie – dokładnie jak sałatki śledziowe od Lisnera! 😉

 

 

 

Sałatka warstwowa ze śledziem: (większa porcja)

 

 

 

Składniki:

4 płaty śledziowe (Lisner)

2 ziemniaki

2 buraki

1 cebula

3 jajka

2 ogórki kiszone

ser żółty

sól, pieprz

majonez

 

 

 

Przygotowania:

Jaja gotujecie na twardo. Buraki i ziemniaki również gotujemy. Śledzie kroimy na kawałki wraz z cebulką i kładziemy na spodzie miski. Po wierzchu smarujemy niewielką ilością majonezu. Ugotowane ziemniaki i buraki odcedzamy i studzimy. Następnie  ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, po czym układamy z nich kolejną warstwę. Na nich układamy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolejno jajka i przykrywamy je ponownie warstwą majonezu. Buraczki ścieramy na tarce, na dużych oczkach – te będą stanowiły kolejną warstwę sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smarujemy majonezem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy ser żółty i posypujemy wierzch sałatki. Możemy jeszcze całość podsypać szczypiorkiem. Pracochłonna – ale pycha! 😉 Także warto!

 

 

 

Smacznego śledzika! 😉 :*