Kuchnia

Pieczone mini serniczki z czekoladą

Jak Was znam to pewnie po świątecznym obżarstwie macie ogromną ochotę na moje przepyszne mini serniczki! ;p Mam rację? No jasne, że mam?! 😉 Pewnie ostatni raz dobry sernik jedliście w święta, a to przecież było tak dawno… ;p Także ten… Podaję Wam przepis, może na majówkę się przyda! 🙂

 

 

 

Myślę, że na około 12 foremek do babeczek, u mnie wyszły 4 duże formy i 4 małe (zwykłe). Jakbyście pytali dlaczego tak cudacznie, to mam w domu takich dwóch, którym się wszystko przydaje i dziwnym trafem moje foremki po świętach rozpłynęły się w powietrzu… ;p

 

 

 

PIECZONE MINI SERNICZKI Z CZEKOLADĄ

 

 

Składniki:

 

120g ciastek pełnoziarnistych

50g roztopionego masła

800g tłustego twarogu sernikowego

3 jaja

1 łyżeczka cukru waniliowego

około 100g cukru pudru

czekolada

 

 

 

Przygotowanie:

 

Ciasteczka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy aż do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.

Twaróg, jaja i cukier miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Na dnie foremek umieszczamy masę ciasteczkową, na nią wlewamy masę serową. Do wysokości około 3/4 foremki. Wyrównujemy całość.

Pieczemy około 25 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pokruszoną czekoladą, studzimy i wkładamy do lodówki na 4 – 5 godzin.

 

 

 

Pychotka! 😉 Próbujcie swoje!