CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part8

Wiecie, że w kwestii gotowania moje dania są proste jak budowa cepa?! 😉 Toteż dzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad lub kolację! Jeżeli macie ochotę na coś w miarę lekkiego, bez mięsa dla odmiany, to będzie wybór idealny dla Was. Danie dla wielbicieli potraw z makaronem. No to go! 😉

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PESTO

Składniki: (danie dla 3 osób)

  • makaron gruby (świderki, rurki, kokardki – co tam macie!)

  • 1 dużypomidor

  • pomidory suszone ok.100 – 120g

  • 3 – 4 ząbki czosnku

  • ser mozzarella 2 kulki

  • pesto bazyliowe ok. 140g

  • bazylia suszona

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Pomidory świeże i suszone kroimy w kostkę, czosnek w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy ze sobą. Przekładamy ugotowany makaron do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory,czosnek i mieszamy ze sobą. Następnie do całości dodajemy pesto i ponownie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojoną w grube plastry mozzarellę, ja przekładam ją również w środku, ale to w zależności od głębokości naczynia żaroodpornego. Całość dla podkreślenia smaku na wierzchu posypujemy bazylią. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez jakieś 25 minut. I gotowe! ;D

 

W wersji lekkiej zamiast standardowego makaronu dodałabym żytni, ale mój R. go nie lubi, zostałam więc przy klasycznym. Przygotowanie dania bez pieczenia zajmuje około 20 minut, więc to świetna alternatywa na ” czarną godzinę „, kiedy potrzebujemy coś zrobić na już! 😉

Spróbujcie koniecznie!

Kiss:*

-Aga!