CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part11

Czy są na sali wielbiciele szpinaku??? ;D Albo tacy, którzy poszukują bezmięsnych dań? Jeśli tak to zapraszam do stołu! Bo ja się Wam w ogóle muszę poskarżyć, że szpinak uwielbiam, a w moim domu zbyt wielu fanów mojego entuzjazmu nie znajduję… ;/ Choć mam szczerą nadzieję, że po dzisiejszym dniu trochę tych moich Chłopów do niego przekonałam… 😉 Generalnie lubię szpinak w różnej formie i we wszystkich daniach. W sałatkach, sosach, naleśnikach, pierogach, świeży, mrożony itp! Dzisiaj natomiast chciałam Wam napisać jak robię makaron ze szpinakiem w sosie serowym. Oczywiście wszystko szybko i względnie prosto jak panią domu mojego pokroju przystało! 😉

 

 

 

Lecę z koksem! ;D Przepis na 4 – 5  porcji.

 

 

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM

 

 

 

Składniki na sos:

 

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 200 g  startego sera żółtego (ja dałam goudę)

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 średnia cebulka

  • parmezan

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

 

 

Danie z dowolnym makaronem.

 

 

Przygotowanie:

 

 

Cebulę należy posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy do niej szpinak i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy z pozostałymi składnikami. Później dodajemy śmietankę, a na koniec starty ser żółty i przyprawy . Podsmażamy do momentu, aż ser dobrze się rozpuści. W międzyczasie gotujemy dowolny makaron i po odcedzeniu dodajemy bezpośrednio do sosu. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy parmezanem.

 

 

 

 Łączny czas przygotowania tego dania to około 35 minut.

 

 

 

Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam makarony z sosem, to ten jak dla mnie smakuje niczym truskawki zimą! 😉 Poza standardowym spaghetti bolognese , makaron ze szpinakiem jest dla mnie jednym z najbardziej lubianych. Tak więc zapraszam Was serdecznie do skosztowania! 😉

 

 

 

Smacznego! :*

 

 

 

Aga! <3