CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 9

Kochani dzisiaj mam dla Was coś, co wyrywa z butów z potrójną siłą!;p Niebo dla podniebienia! Wyjątkowo coś, czego przygotowanie zajmuje nieco więcej niż 30 minut. Jednak warto stać przy garach! 😉 Zupa meksykańska melduje się na jutrzejszy obiad! Bardzo wyrazista, w szczególności dlatego, że Oli pomagał mi gotować i wsypał do garnka pół opakowania chili, na szczęście część udało mi się usunąć! ;P Gdyby nie to – byłoby piekiełko w gębie!;D Super rozgrzewająca na chłodne dni, syta i niesamowicie smaczna! To najlepszy przepis jaki tu kiedykolwiek zamieściłam!

To lecimy!

 

ZUPA MEKSYKAŃSKA

 

Składniki: (na wielki gar!)

  • mięso mielone wieprzowe ok. 70 dag

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 1 puszka fasoli białej

  • 2 puszki pomidorów

  • 7 ząbków czosnku

  • 2 średnie cebule

  • 1 papryka

  • przyprawa do dań meksykańskich (1 opakowanie)

  • bulion warzywny (3 kostki)

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • zioła prowansalskie

  • bazylia

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona słodka (1 opakowanie)

  • papryka mielona chili

  • czosnek mielony

  • zielona pietruszka

  • śmietana 18%

  • cytryna

 

Przygotowanie:

Zawartość puszek wraz z wodą należy wlać do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory). Dolej do tego wszystkiego około 1l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, chili, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu. Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę i dalej smaż do uzyskania miękkości warzyw. Do całości dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie, czosnek i bazylię, dokładnie wymieszaj. Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami. Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 4 łyżki koncentratu oraz pokrojony w drobną kosteczką czosnek, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem (pamiętaj żeby nie przesadzić z tym ostatnim!;p )Po przelaniu do miski dodał łyżeczkę śmietany i kawałek cytryny dla wzmocnienia smaku. Zupę podawaj z pieczywem. GOTOWE!!!

Od dziś moja ulubiona zupa – serio! Zgarnęła podium pomidorówce! 😉  Spróbujcie koniecznie!!! :*