CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 6

Pewne potrawy wzbudzają wiele sentymentu i kojarzą się ewidentnie tylko i wyłącznie z dzieciństwem. Z beztroską, z wakacjami, bądź z osobami, których już dzisiaj z nami nie ma… Znacie takie dania??? U mnie jest to leczo, zresztą nie tylko leczo, ale dzisiaj będzie właśnie o tym. Klasyczne, smakowite, a zarazem banalnie proste. Robiła je moja Babcia i właściwie to stąd potrafię je robić ja. Głównie z obserwacji, z boku jako mała dziewczynka. Swoją drogą było najlepsze na świecie! Choć moje przyznaje też jest na wypasie!;) Każdy ma swój sposób na tę potrawę, jedni dodają marchew, inni podobno ogórki, jeszcze inni pozostają tylko przy cukinii, pomidorach i kiełbasie. Ja również nieco zmodyfikowałam babciny przepis, ale baza pozostała ta sama. Gotowi?;)

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 4 małe pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 laska kiełbasy (ja najbardziej w leczo lubię kiełbasę wiejską albo „z kija”)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Pomidory, cukinię i kiełbasę obieram ze skóry. Zwykle tego nie robię, ale że Kubuś zaczyna jeść z nami z „jednego gara”, to dla jego bezpieczeństwa i komfortu. Wszystkie warzywa i kiełbasę kroję w dość drobną kostkę (z tego samego powodu zresztą). Do garnka wrzucam 1/3 kostki masła. Zaczynam od duszenia papryki, gdyż jest najtwardsza. Potem kolejno dodaję, cebulę, cukinię, kiedy te się lekko podduszą, na końcu dodaję pomidory. W między czasie do całości dolewam odrobinę wody (dosłownie maleńki kieliszek).

Kiełbasę podsmażam oddzielnie na patelni, na odrobinie tłuszczu. Dodaję do całości. Po wszystkim przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Do całości dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Następnie duszę wszystko na małym ogniu jeszcze przez około 15-20 minut i voila!;) Gotowe do podania! Smaczne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu! Uwielbiam tę potrawę, moje dzieci również.

A Wy lubicie leczo? W jaki sposób je przyrządzacie? Pochwalcie się, chętnie wypróbujemy Wasze propozycje!;)