Kuchnia

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 25

Wiem, że pewnie jesteście przejedzeni po świętach i imprezie sylwestrowej, a serniki i sałatki jeżynowe  wychodzą Wam uszami… ;p Dlatego też dzisiaj proponuję Wam coś innego, coś pysznego, dla odmiany z makaronem. Ekspresowy obiad dla zabieganych! 😉 Obiecuję, że zrobienie tego wykwintnego dania nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a przez żołądek do serca trafisz po pierwszym kęsie… 😉

 

 

 

MAKARON Z BOCZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

 

 

Składniki: (na dwie porcje)

 

dowolny makaron – ja użyłam kokardek z dodatkiem sepii

300 g wędzonego boczku

1 cebula

4 ząbki czosnku (osobiście uwielbiam, ale jeśli wolisz odrobinę mniej to proszę bardzo ;))

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

200 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

ser żółty tarty

 

 

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę, boczek i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. W pierwszej kolejności na oliwie z oliwek podsmażamy boczek, później dodajemy cebulę i czosnek – aż się zarumienią. Następnie dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na talerz, posypujemy serem. Zjadamy! 😉

 

 

Pycha! 😉 Nie dziękujcie! ;D