Kuchnia

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 22

Sezon na cukinię trwa w najlepsze! Lubicie, czy to raczej nie Wasze smaki? Jeśli jesteście w tej pierwszej grupie to dzisiaj w ramach obiadu mam dla Was przepis – cukinia faszerowana of kors! 😉 Z mięsem mielonym i innymi dodatkami. Również dla tych, co to nie lubią się zbytnio wysilać przy gotowaniu. 😉 Jedziemy z tym! ;D

 

 

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

 

Składniki : (na dwie cukinie)

 

2 średnie cukinie

około 400g mięsa mielonego ( ja użyłam mięsa z indyka)

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

1/2 papryki

1 pomidor

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, słodka papryka

ser żółty do posypania na wierzch

 

 

 

Przygotowanie:

 

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na pół (wzdłuż). Wydrążamy z niej miąższ, w taki sposób by nie uszkodzić skórki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dusimy delikatnie na patelni ( na oliwie z oliwek), do tego dodajemy mięso mielone i pokrojoną drobno paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy przez kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażamy jeszcze przez około 2-3 minuty.

 

 

 

Wydrążoną cukinię solimy i pieprzymy po wierzchu, przekładamy do każdej połówki odpowiednią ilość farszu. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy cukinię startym serem żółtym.

 

 

 

Wyciągamy – studzimy – jemy! ;D

 

 

 

Moje smaki! Jest pysznie i o wiele bardziej ciekawie od klasycznych gołąbków! 😉 Spróbujcie jeśli oczywiście lubicie takie klimaty!

 

 

 

Smacznego! :*