Kuchnia

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 22

Sezon na cukini臋 trwa w najlepsze! Lubicie, czy to raczej nie Wasze smaki? Je艣li jeste艣cie w tej pierwszej grupie to dzisiaj w ramach obiadu mam dla Was przepis – cukinia faszerowana of kors! 馃槈 Z mi臋sem mielonym i innymi dodatkami. R贸wnie偶 dla tych, co to nie lubi膮 si臋 zbytnio wysila膰 przy gotowaniu. 馃槈 Jedziemy z tym! ;D

 

 

CUKINIA FASZEROWANA MI臉SEM MIELONYM

 

Sk艂adniki : (na dwie cukinie)

 

2 艣rednie cukinie

oko艂o 400g mi臋sa mielonego ( ja u偶y艂am mi臋sa z indyka)

1 艣rednia cebula

4 z膮bki czosnku

1/2 papryki

1 pomidor

2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego

s贸l, pieprz, s艂odka papryka

ser 偶贸艂ty do posypania na wierzch

 

 

 

Przygotowanie:

 

Cukini臋 dok艂adnie myjemy i kroimy na p贸艂 (wzd艂u偶). Wydr膮偶amy z niej mi膮偶sz, w taki spos贸b by nie uszkodzi膰 sk贸rki. Cebul臋 i czosnek kroimy w drobn膮 kostk臋 i dusimy delikatnie na patelni ( na oliwie z oliwek), do tego dodajemy mi臋so mielone i pokrojon膮 drobno papryk臋. Doprawiamy sol膮, pieprzem i s艂odk膮 papryk膮. Sma偶ymy przez kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostk臋 pomidory i 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego. Ca艂o艣膰 podsma偶amy jeszcze przez oko艂o 2-3 minuty.

 

 

 

Wydr膮偶on膮 cukini臋 solimy i pieprzymy po wierzchu, przek艂adamy do ka偶dej po艂贸wki odpowiedni膮 ilo艣膰 farszu. Pieczemy oko艂o 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na 10 minut przed ko艅cem pieczenia posypujemy cukini臋 startym serem 偶贸艂tym.

 

 

 

Wyci膮gamy – studzimy – jemy! ;D

 

 

 

Moje smaki! Jest pysznie i o wiele bardziej ciekawie od klasycznych go艂膮bk贸w! 馃槈 Spr贸bujcie je艣li oczywi艣cie lubicie takie klimaty!

 

 

 

Smacznego! :*