Kuchnia

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 20

Dzisiaj znowu przybywam do Was z przepisem na przepyszne danie, niekoniecznie trudne. 馃槈 Sezon na szparagi trwa w pe艂ni, w zwi膮zku z tym, one w roli g艂贸wnej. Troch臋 tu monotematycznie je艣li chodzi o kategorie, ale musicie mi wybaczy膰… 馃槈 Smaczne danie macie w ramach rekompensaty! 馃槈

 

 

 

MAKARON Z BOCZKIEM I SZPARAGAMI

(przepis na trzy porcje)

 

 

Sk艂adniki:

 

p贸艂 p臋czka szparag贸w

1 ma艂a cebula

20 dag boczku

200 ml 艣mietany 30%

s贸l, pieprz

6-7 gniazdek makaronu tagiatelle

parmezan do posypania

 

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewnia艂e ko艅c贸wki, kroimy na 2-3 cm kawa艂ki i gotujemy na parze. Cebul臋 kroimy w drobn膮 kosteczk臋, podsma偶amy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojony w paski boczek. Dok艂adamy szparagi i 艣mietan臋. Ca艂o艣膰 przyprawiamy sol膮 i pieprzem. Pozostawiamy na patelni do momentu a偶 sos delikatnie zg臋stnieje. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy bardzo dok艂adnie i gotowe. Porcj臋 na talerzu posypujemy parmezanem.

 

 

 

Jest pysznie! 馃槈 Polecam! Ca艂o艣膰 nie zajmie Wam d艂u偶ej ni偶 30 minut. To co gotujecie? 馃槈 Lubicie w og贸le szparagi? A mo偶e kto艣 z Was ma przepis na przepyszny ch艂odnik? Podzielcie si臋!

 

 

 

Kiss!

Aga :*