Kuchnia

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 18

Dzisiaj pomysł na obiad dla tych co stronią od mięcha, a wolą zielone. 😉 Pyszna zapiekanka warzywna, którą zrobicie podczas przerwy na reklamę. 😉 Pomysł na lekki i zdrowy posiłek. Przepis na dużą formę do tarty.

 

 

 

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

 

Składniki:

 

1 mała cukinia

2 pomidory

1 cebula

główka czosnku

około 10 czarnych oliwek

ser żółty w kawałku (do starcia), ja lubię dużo więc nie podaję Wam proporcji

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, słodka papryka

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nim dno formy. Cukinię, pomidory, cebulę i oliwki kroimy na plasterki, ząbki czosnku w drobniutką kosteczkę, a jak wolicie to przepuszczacie przez praskę. Zapiekankę układamy warstwowo, najpierw cukinia, przyprawy, cebula, pomidory, oliwki i znowu przyprawy. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy nim zapiekankę i pieczemy jeszcze przez  5 – 10 minut. Tylko tyle i aż tyle! 🙂

 

 

 

Od razu uprzedzam, że jeśli Wasze facet jest rasowym mięsożercą nie będzie to potrawa z cyklu „przez żołądek do serca”. 😉 Dla pozostałych natomiast niebo w gębie! 😉 Wypróbujcie w długi weekend. 🙂

 

 

 

Wasza Kuchareczka

Aga! ;p :*