CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 17

Kochani, dzisiaj coś co w gotowaniu lubię najbardziej! Szybki obiad! Ale na tyle szybki, ze zrobisz go w przerwie na reklamę… ;p Dokładnie jakieś 15 minut. Szczyt lenistwa, potęga smaku! 😉 Tuńczyk i makaron w roli głównej. W sam raz na piątkowy obiad jeśli pościcie, a jak nie to na każdy inny dowolny dzień. Przepis oczywiście jak zwykle banalny. Uprzedzam tylko ma jedną wadę – tak samo szybko znika jak się go robi! 😉 Gotowi? 😉

 

 

 

 

TUŃCZYK Z MAKARONEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

 

 

Składniki: (na około 3 porcje)

 

puszka tuńczyka w sosie własnym

makaron (ja wybrałam penne, ale każdy inny też będzie dobry)

1 cebula

5 kawałków pomidorów suszonych

3 czubate łyżki śmietany 18%

1 łyżka wody

koperek

pietruszka zielona

sok z połówki cytryny

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

Przygotowanie:

 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy ją delikatnie na oliwie. Odlewamy część wody z tuńczyka i dodajemy go na patelnię. Dokładnie mieszamy, podsmażamy przez krótką chwilę (2-3 minuty). Dodajemy pokrojone kawałki pomidorów. Śmietanę mieszamy z łyżką wody i wlewamy na patelnię. Wyciskamy do całości sok z połowy cytryny, dodajemy koperek (najlepiej świeży) doprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy jeszcze przez jakieś 4-5 minut, mieszając w między czasie.

 

Makaron gotujemy al’ dente. Nakładamy na talerz, polewamy sosem, na wierzchu posypujemy całość pokrojoną pietruszką. Zajadamy ze smakiem! 😉

 

 

 

Na mój gust – pyszności za cenę minimalnego przedziału czasowego! Coś innego niż schabowy czy zwykłe bolognese! 😉 Próbujcie i dajcie znać jak się Wam podoba takie połączenie.

 

 

 

Kiss!

-Aga :*