CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 13

Macie w te upały tak, że najchętniej w ogóle nie stalibyście w garach przy gotowaniu??? Biorąc pod uwagę temperatury i fakt, że przy każdym ciepłym posiłku cała się rozpływam, staram się raczej stawiać w tym okresie na sałatki… Czasami jednak jakiś ciepły obiad zjeść trzeba, co by nasz żołądek nie zwariował ;). W związku z tym mam dzisiaj dla Was propozycję na jak zwykle szybki obiad, bardzo prosty, smaczny, który nie koniecznie musi być podany jako gorący. Placki z cukinii w moim wydaniu! Uwielbiam to warzywo, a że teraz są jego największe plony staram się ją wykorzystywać w wielu potrawach. Lubicie? Jeśli tak, zapraszam po przepis! 😉

 

 

 

PLACKI Z CUKINII (około 20 sztuk)

 

 

Składniki:

 

1 średniej wielkości cukinia

1 mała cebula

3 łyżki mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz do smaku

oliwa do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, a następnie ścieramy na tartce – osobiście robię to na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwilę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy. Następnie cukinię odciskamy z soku, dodajemy cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Odstawiamy na chwilę, po czym smażymy na niewielkiej ilości oliwy, na złoty kolor.

 

 

 

Placuszki są przepyszne i dają fajną alternatywę dla standardowych placków ziemniaczanych. Idealne na szybki obiad! Możesz je podać same, ze śmietaną lub z mega szybkim sosem pomidorowym. Tą ostatnia opcję lubię najbardziej. Jeżeli masz ochotę wypróbować je w takiej formie podaję przepis na szybki sos (choć sos to może za dużo powiedziane… ;)).

 

 

 

Składniki na sos:

 

passata pomidorowa

1 łyżka wody

1 łyżka śmietany 18%

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, bazylia bądź inne ulubione zioła

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Passatę pomidorową wlewam do rondelka i gotuję na małym ogniu, czosnek kroję w drobną kosteczkę i dodaje do rondelka. Całość gotuję około 10 minut, mieszając co chwilę. Dodaję łyżkę śmietany, odrobinę wody  przyprawy. Gotuję dosłownie kilka minut i sos gotowy! 😉 Prostszej i smaczniejszej wersji nie znam! Polewasz placuszki i masz danie niczym od Gesslerowej! ;P

 

 

 

Smacznego! Napisz czy smakowało! 😉

 

Aga!:*