CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 12

 Dzisiaj słuchajcie zaszalałam ostro z wpisem! 😉 Mam dla Was coś, co doprowadzi Wasze kubki smakowe do totalnej wariacji!!! Serio! Burger z łososiem proszę Państwa z salsą z awokado! <3 Lubicie takie smaki??? Nawet jeśli nie specjalnie, to koniecznie spróbujcie ponieważ idzie się zakochać miłością dożywotnią! 😉 Nawet R. smakowało! ;)Właściwie to trochę można go zaliczyć do dania fit, gdyby nie ta buła… ;P Tak czy siak, sprawdzi się super na obiad czy kolację. Podaję przepis!

 

 

 

Burger z łososiem i salsą z awokado (2 porcje)

 

 

 

Składniki:

 

 

 

Burgery:

 

 

200g filetu łososia bez skóry

2 bułki (dowolne, ja wybrałam grahamki)

2 plastry sera żółtego

sałata

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

oliwa

 

 

 

Salsa:

 

 

1 awokado

1 pomidor

1 duża łyżka kremowego serka do smarowania

2 ząbki czosnku

sól, pieprz,

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Łosoś:

 

Oczyszczonego łososia obsypuję przyprawami i skraplam oliwą, następnie odstawiam go na około 20 minut. Po tym czasie obsmażam go z każdej strony około 3 minuty, na delikatnym ogniu. Koniec! 😉

 

 

 

Salsa:

 

Miękkie awokado oddzielam od skórki i siekam, dodaję pokrojonego w drobną kosteczkę pomidora i całość mieszam z serkiem, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

Bułki kroję na pół, podpiekam delikatnie w piekarniku, na dolnej połówce kładę plasterek sera i ponownie wkładam na chwilę do piekarnika. Po wszystkim na spodniej części bułki układam kawałki łososia i dużą łyżkę salsy, całość przykrywam liściem sałaty. Górną część bułki smaruję majonezem i przykrywam nią burgera. Gotowe!!!

 

 

 

Generalnie mam słabość do łososia, ale wierzcie mi, że dawno tak pysznego burgera nie jadłam! 😉 Niebo w gębie! Polecam nawet tym najwybitniejszym mięsożercom! 😉 ;P

 

 

 

Smacznego! :*