CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 10

Dzisiaj przechodzę samą siebie z „przepisem” dla Was! ;P Szczyt próżności moi Drodzy w największym wydaniu! 😉 Mianowicie dzisiejszym daniem jest pizza!!! Ale nie myśl sobie, że taka zwykła pizza, nie wyobrażaj sobie również, że będę Ci kazała zaraz ciasto zagniatać – o nie! Bo to pizza dla wszystkich o najwyższym poziomie lenistwa, szybka i pyszna! <3 Da się tak? A no pewnie! Proponuję Ci pizzę na cieście francuskim – zabij mnie – ale na gotowym cieście francuskim, które kupisz w tesco, lidlu czy innej biedronce! 😉 Chyba, że bardzo chcesz – możesz zrobić swoje, ale wybacz przepisu nie podam…;p

 

 

 

 

PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

 

 

Składniki:

gotowe ciasto francuskie – opakowanie

salami

pomidory

cebula

suszone pomidory

ser feta

ser gorgonzola

świeża bazylia lub rukola

ser żółty

czosnek

przyprawy – bazylia, oregano (co tam lubisz! ;))

 

 

 

Składniki na sos:

przecier pomidorowy, 3 łyżki

suszona bazylia

suszone oregano

inne dowolne zioła,  przyprawy wedle gustu

 

 

Sposób przygotowania:

 

Najpierw przygotowuję sos, którym smaruję ciasto. Procedura niezbyt skomplikowana, mieszam przecier pomidorowy z ziołami. Pomidory świeże, suszone, cebulę, ser gorgonzola, fetę oraz czosnek standardowo kroję na kawałki.  Następnie przechodzę do nakładania poszczególnych składników, proponuję zacząć od  kawałków cebuli i salami, żeby ciasto nie nasiąkło miąższem z  pomidorów. Później już dowolność, pamiętaj jednak o tym, by wszystko trzymało się „kupy” ;P ;). Na wierzch proponuję fetę i ser blue. Całość posypujemy przyprawami, startym serem żółtym, ale tylko połową porcji, drugą połowę posypują pod koniec pieczenia, dla lepszego efektu ciągnącego się sera. 😉 Gotową pizze wkładamy na ok. 20 minut  do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po upieczeniu posypuję pizzę świeżą bazylią albo po prostu rukolą. I gotowe! <3

 

 

 

Słuchajcie u nas w domu taka pizza rządzi! 😉 Na obiad, na kolację – kiedy Ci się tam zamarzy! Poza tym jest to doskonały pomysł dla niespodziewanych gości i szybką przekąskę! Robi się dosłownie w błyskawicznym czasie, ponadto generalnie możesz wrzucić na nią wszystko co masz w lodówce i nadaje się do pieczenia. 😉 Modyfikacja składników wedle uznania. Polecam również szczególnie na różnego rodzaju imprezy – schodzi niczym świeże bułeczki! 😉

 

 

Zatem jeśli jeszcze nie próbowaliście to musicie koniecznie nadrobić straty! Prawda, że przyjemnie tu u mnie, jeżeli chodzi o szeroko pojęte GOTOWANIE? ;P 😉

 

 

Kiss! :*