CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part7

Dzisiaj o gotowaniu będzie!;D Wiecie już, że lubię proste potrawy, które nie wymagają wyimaginowanego talentu kulinarnego…!;) Toteż będzie łatwo i przyjemnie! Pomimo pięknego słońca w dniu dzisiejszym jesień czuje się już dosyć mocno na skórze. A jak jesień to ciepła zupka, a jak ciepła zupka to tylko dyniowa!;) Nie znam zupy, która kojarzyłaby mi się bardziej z tą porą roku. Lubicie? Tym bardziej, że dynia ma wspaniały wpływ na nasz organizm. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, świetnie smakuje i w dodatku jest niskokaloryczna!;p Wiecie, że oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne?! Polecana przez lekarzy osobom, które pragną schudnąć. Tak więc laski – jedzmy do woli a będziemy szczupłe i piękne!;))  Osobiście gotuję z niej tylko zupy, nie eksperymentowałam jeszcze z innymi potrawami… Może Wy macie coś ciekawego do zaoferowania w tej kwestii?;) Jeśli tak – piszcie w komentarzach. A tym czasem przedstawiam Wam mój sposób na zupę dyniową!;)

ZUPA KREM Z DYNI Z MASŁEM ORZECHOWYM (wersja na bogato!;))

Ilość na około 8 porcji – gotowałam na dwa dni!;p Co bym się nie musiała przemęczać jutro zbytnio!;D

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
  • ser żółty

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (dynia bez skóry), następnie wrzucamy do garnka i gotujemy w niewielkiej ilości wody, do momentu aż będą miękkie. Po ugotowaniu całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Do oddzielnego pojemnika wlewamy dwie łyżki śmietany i zalewamy odrobiną gorącego kremu, w ten sposób śmietana nie będzie się nam ważyć. Następnie do tego samego pojemnika dodajemy masło orzechowe. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego, całość wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 7-10 minut.

Osobiście dyniową podaję z grzankami i startym serem żółtym, dzięki czemu nabiera ona wyjątkowego smaku i staje się jeszcze bardziej syta.

Część osób podsmaża cebulkę i dynię na patelni przed dodaniem do bulionu, ja tego nie robię ze względu na chłopców. Dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna. A jaka jest dyniowa w Waszym wydaniu? Czekam na pomysły z innymi potrawami!;)