Kuchnia

(NIE)perfekcyjna Pani domu gotuje!!! #part2

Wiecie już, że w kwestii wyszukanego menu cenimy sobie najbardziej (poza walorami smakowymi) prostotę wykonania i szybkość! Tak będzie i tym razem. Coś dla smakoszy zieleniny w postaci szpinaku.Idealna propozycja na obiad, kiedy mamy już dość kotletów i rosołu!;) Z racji tego, że uwielbiam szpinak, jak dla mnie prawdziwe food porn!;D

To do dzieła!

TARTA GRZECHU WARTA!!!

SKŁADNIKI: (na formę o średnicy ok 28cm)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 80ml wody

Nadzienie:

  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • ser feta
  • koncentrat pomidorowy (ok. 1/3 słoiczka 190g)
  • ser żółty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, dolewamy wodę i olej, dodajemy masło (ja ścieram na tarce, na małych oczkach). Całość miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut, do czasu połączenia się składników. Ciasto wyrabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wkładamy do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Obcinamy wystające końce, nakłuwamy spód widelcem.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy ciasto na około 20 minut. Następnie wyciągamy i studzimy około 10 minut.

Nadzienie:

Szpinak dusimy na masełku, po rozmrożeniu dodajemy ser feta i koncentrat pomidorowy.  Całość dusimy około 15 minut.

Na ostudzone ciasto nakładamy nadzienie, wkładamy do piekarnika na jakieś 15 minut, następnie na wierzchu układamy ser żółty i pieczemy jeszcze przez jakieś 5 minut.

Gotowe!

Cała filozofia, a ile pyszności!!!;))

SMACZNEGO!:*

 

DSC03384 DSC03399