Kuchnia

(NIE) perfekcyjna Pani domu gotuje! #part 19

Dzisiaj częstuje Was pomysłem na szybki (jak zwykle ;p), bezmięsny obiad! 😉 Wytrawne naleśniki ze szpinakiem polecają się na stół. Ja wiem, że pogoda nie sprzyja staniu przy gorącej patelni, ale może akurat ktoś z Was skusi się wyjątkowym smakiem… 😉 Co w ogóle gotujecie w takie upały???

 

 

 

WYTRAWNE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

 

 

 

Składniki na ciasto: (mi wyszło 10 naleśników)

 

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody gazowanej

3 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

 

 

 

Składniki na farsz:

 

2 ząbki czosnku

400 g szpinaku mrożonego

4 łyżki passaty pomidorowej

sól, pieprz

ser żółty do posypania na wierzch

 

 

 

Przygotowanie:

 

Naleśniki:

Nic nowego, więc nie będę się zbytnio rozpisywać. 😉 Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Ze względu na to, że do ciasta dodaję olej, smażę naleśniki bez tłuszczu.

 

 

 

Farsz:

Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle, dodajemy szpinak, po tym jak się rozmrozi dodajemy passatę pomidorową. Dokładnie wszystko mieszamy, dusimy przez kilka minut, solimy, pieprzymy. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy. Wkładamy do rozgrzanego (150 stopni) piekarnika, posypujemy startym serem i pieczemy około  8 – 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zajadamy ze smakiem 😉