Kuchnia

Jesienna pokusa – babeczki dyniowe

W tej jakże iście jesiennej aurze, zakrapianej deszczem, wydmuchanej wiatrem  przybywam do Was z przepisem idealnym! 😉 Babeczki dyniowe polecają się na październikowy deser – pyszne, delikatne w smaku i proste w przygotowaniu rzecz jasna… Od razu dodam, że dla tych którzy fanami dyni nie są – również. Dowodem na to, jest mój dożywotni wybranek serca, który od tegoż warzywa stroni jak od ognia… Nie wiedząc co jest głównym składnikiem „połknął” pięć na raz, oblizując się przy tym! 😉 Nie pyta, więc nie uświadamiam go w tym grzechu! ;p Łapcie przepis! Pieczcie! 🙂

 

 

 

BABECZKI DYNIOWE

 

 

Składniki:

 

3/4 szklanki puree z dyni

szklanka mąki

ok. 3/4 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru brążowego

120 g masła

szczypta soli

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Od razu zaznaczę, że pisząc 3/4 szklanki mam na myśli pojemniki 250ml (tak w ramach ścisłości). 😉 Puree z dyni przygotowuję gotując ją aż do momentu, gdy będzie miękka, a następnie odlewam wodę i  blenduję. Do wysokiego naczynia dodaję ostudzone puree, jajka, mąkę, masło, mleko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem miksuję na wysokich obrotach, przez około 4-5 minut. Gotowe ciasto przelewam do foremek. Wkładam do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 180 stopni i piekę około 35 minut. Wyciągam – studzę – posypuję cukrem pudrem – częstuję! 😉

 

 

 

Pyszności! Polecam! :*