CODZIENNIK, HOMEsweetHOME

Idealny lunchbox na trzy sposoby

Dodając wpis o słodkich słoikach do pracy tutaj—-> 3 sposoby na słodki deser w słoiku, który możesz zabrać ze sobą do pracy   obiecałam Wam, że następnym razem dodam pomysł na idealny lunchbox w wytrawnej wersji. Zatem są i one! 😉 Poniżej macie trzy przepisy na pyszne jedzonko, które sprawdzi się doskonale w pracy.

 

 

 

Jaki  powinien być idealny lunchbox? Dla mnie to taki, który po pierwsze nie wymaga podgrzania, ja na przykład nie mam w pracy mikrofalówki, myślę, że połowa z Was pewnie również. Potrzebujemy więc czegoś co będzie można zjeść na zimno. Po drugie to taki który, nie będzie miał w sobie składników, które pomimo tego, że są smaczne to nie pachną zbyt ładnie… ;P W związku z tym cebula, czosnek i tym podobne odpadają, no chyba, że zależy nam na tym by odstraszyć potencjalnych partnerów biznesowych i nie tylko! ;P Po trzecie idealny lunchbox to taki, który nas porządnie nasyci przez te kilka godzin. Po czwarte jest w miarę szybki do ogarnięcia. Kryteria już znacie, także zapraszam po przepisy! 😉

 

 

 

LUNCHBOX NR 1

 

Sałatka ze szpinakiem i pieczonym burakiem

 

Składniki: (na dwie porcje)

2 garście świeżego szpinaku

1 średni burak

winogrona białe (około 8 kulek)

ser feta

orzechy włoskie

sól

pieprz

oliwa z oliwek

ocet winny (ja używam malinowego)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni, buraka oczyszczamy, nacieramy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i owijamy folią do pieczenia. Pieczemy około 60 minut. Po ostygnięciu obieramy go ze skóry, kroimy na plasterki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ja robią tą sałatkę warstwowo, najpierw układam szpinak, później buraki, ser feta pokrojony w kosteczkę, winogrona i na końcu pokruszone orzechy włoskie. Całość polewam oliwą z oliwek i i octem winnym. Gotowe! Całość poza pieczeniem nie powinna Wam zająć więcej niż 15 – 20 minut.

 

 

 

LUNCHBOX NR 2

 

Babeczki wytrawne

 

Składniki: (na około  10 babeczek)

szklanka mąki pszennej, ja użyłam pełnoziarnistej

2 jajka

około 200 ml  mleka

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżka proszku do pieczenia

sól pieprz

szynka

ser żółty

papryka

 

 

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mleko i olej. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Do tej samej miski dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i paprykę oraz starty ser. Wszystko mieszamy dokładnie i przekładamy do foremek. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut. To wszystko a ile pyszności! 😉 Oczywiście tutaj z dodatkami do babeczek możecie eksperymentować wedle upodobań.

 

 

 

 

LUNCHBOX NR 3

 

Sałatka z kurczakiem

 

Składniki: (na dwie porcje)

pierś z kurczaka

miks sałat

ogórek zielony

pomidor

słonecznik

sos jogurtowo-ziołowy (dowolnie inny)

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka smażymy na patelni w panierce. Do pojemnika wsypujemy garść sałat, kroimy pomidora, ogórka, wysmażoną pierś. Całość posypujemy słonecznikiem. Na wierzchu polewamy sosem jogurtowo-ziołowym, albo innym ulubionym sosem. W kilka minut macie bardzo syty i pyszny lunch.

 

 

 

 

Chcecie więcej takich przepisów na dania do praca? 🙂 Sprawdzą się u Was lunchboxy???