Kuchnia

Ekspresowe ciasteczka maślane

Kochani, dzisiaj przybywam z czymś słodkim, co zaskoczy Was swoim mało skomplikowanym przepisem i pysznym smakiem! 🙂 My matki lubimy takie przepisy, prawda? 😉 Nie to, że w życiu trzeba czasami iść na łatwiznę… 😉 Ale do brzegu! Ciasteczka maślane Wam dzisiaj serwuje. Posmakują dzieciom, a i Wy do kawusi nie pogardzicie! 😉 Smakiem przypominają trochę te z dzieciństwa. 🙂 Kruche i delikatne. Weekend za pasem, możecie „zaszaleć”! ;D

 

 

 

Nie chwalę więcej, podaję przepis! 🙂

 

 

 

CIASTECZKA MAŚLANE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

 

 

Składniki: ( na około 28 sztuk)

 

120 g masła

150 g mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

czekolada / czekoladki – ja w ten sposób pozbyłam się wszystkich Mikołajów, czekoladowych bombek świątecznych itp. 😉 Czekolada nie jest w przepisie pozycją obowiązkową, więc możecie z niej zrezygnować jakby co ;).

 

 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę, masło i cukier puder łączymy ze sobą. Zagniatamy sprawnie i wyrabiamy. Na koniec dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Całość ugniatamy w kulkę, spłaszczamy nieco, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, następnie układamy je na blaszce i spłaszczamy delikatnie. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zrobione! ;D

 

 

 

Prawda, że ekspresowe? 😉 Ciasteczka maślane najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku czy puszce. Ponoć dają radę do siedmiu dni, aczkolwiek u nas schodzą jak świeże bułeczki, także nie wiem czy chociażby jakiś okruszek zostanie! ;D Pieczcie swoje! 😉

 

 

 

Kiss! 😉 :*

Aga!