CODZIENNIK, OLIWIER & SPÓŁKA

Dlaczego nabiał w diecie dziecka jest tak ważny?

Od najpiękniejszego momentu pojawienia się maluszka na świcie, mleko jest podstawowym i jedynym pokarmem noworodka. Nie od dziś wiadomo,że mleko mamy dostarcza wszystkiego co najlepsze i niezbędne dzidziusiowi. Niekiedy jednak zdarza się tak, że mama karmić z różnych przyczyn nie może, wtedy to sięgamy po mleko modyfikowane. Producenci i dietetycy ze wszystkich sił starają się, aby jego zawartość była jak najlepiej dobrana do potrzeb maluszka. Właściwie tu sprawa jest jasna, ale co w późniejszych latach życia dziecka…? Czym i w jakich ilościach należy zastąpić mleko mamy czy mleko modyfikowane, i jak ważny jest nabiał w diecie dziecka?

Dietetycy w Polsce i Europie są jednogłośni: mleko i jego przetwory powinny być obecne w diecie każdego dziecka! (Pod warunkiem, że nie jest ono na nie uczulone!) Nikt tu nie będzie polemizował na ten temat, że mleko i jego przetwory są najlepszym źródłem przyswajalnego wapnia i fosforu.  Te zaś jak wiemy są niezbędne do budowy zębów i kości. Czy wiecie, że w ciągu pierwszych lat życia tworzy się połowa naszej masy kostnej?! Druga powstaje maksymalnie do trzydziestego roku życia. Niestety w późniejszych latach już jej tylko ubywa, średnio 1% rocznie. Zatem dlaczego nabiał w diecie dziecka jest tak ważny?! Otóż im więcej wapnia w kościach zgromadzi dziecko, tym mniejsze ryzyko złamań czy osteoporozy występuje w wieku dojrzałym.

Ale to nie wszystko!

Wapń jest również niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi, pracy mięśni, układu nerwowego oraz hormonalnego. Ponadto mleko w diecie dziecka dostarcza wszystkie niezbędne do życia aminokwasy. Nie zapominajmy również o bardzo ważnej kwestii jaką jest wspomaganie rozwoju pożytecznych mikroorganizmów w jelitach. Nie mniej ważną rolą jest również dostarczanie wit. A, D i B2.

Dzisiaj mamy to ułatwienie w postaci gotowych produktów mlecznych na sklepowych półkach. Przy jednej wizycie możemy się zaopatrzyć w torbę przeróżnych produktów nabiałowych, od zwykłego mleka, po kefiry, jogurty czy wyszukane sery i twarożki. Wszystko po to, by dieta nabiałowa naszego dziecka jak i nasza była urozmaicona.

A tak przy okazji zakupów nabiałowych, czym kierujecie się przy ich wyborze?  Ja zawsze kiedy tylko mogę staram się kupować nabiał od polskich producentów. Dlaczego?! Mam ku temu swoje powody: po pierwsze mam zaufanie do wyrobów polskiego pochodzenia, bez zbędnej chemii i polepszaczy smaku! To co zjadają moje dzieci jest dla mnie sprawą priorytetową! A to akurat trzeba przyznać naszym rodzimym producentom – wyróżniają się jakością! Po drugie uważam, że my – Polacy, powinniśmy się wspierać nawzajem, również w biznesie. Innymi słowy jestem za wzajemnym nakręcaniem polskiej gospodarki. Wolę kiedy pieniądze zarobione w moim kraju, w nim ostatecznie zostają…;) Podsumowując: stawiam na jakość, wspieram polskie! Dlatego sięgam po krajowe wyroby i Was również do tego serdecznie zachęcam!;)

Ciekawostka!

Czy wiesz, że dzienna porcja wapnia dla 3 – 6 latka, powinna wynosić ok. 800 – 1000mg?! Taką ilość wapnia między innymi zawierają:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki kefiru, jogurtu, maślanki
  • 1 kg sera białego
  • 4 plastry sera żółtego

 

 

 Kochani, ten wpis powstał przy współpracy z Polską Izbą Mleka, która jest również organizatorem kampanii Bądź Swiadomy – Kupuj Polskie. Jest mi niezmiernie miło, że z tego miejsca mogłam dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć tak ważną inicjatywę! A Was moi Drodzy zapraszam serdecznie na stronę mlekoslawni.pl oraz na facebooku mlekosławni.pl, w celu zapoznania się ze szczegółami projektu. Tam również czeka na Was wiele ciekawostek!:)