Kuchnia

Jak z ciasta czekoladowego zrobić tort rodem od Williamsa?! :)

Dzień dobry, dzień dobry! 🙂 Dzisiaj mam coś dla takich mojego pokroju cukierniczego… 😉 Przepis na proste ciasto czekoladowe, które z łatwością przerobicie na pięknie wyglądający torcik! Taki co to prezentuje się jakbyście o cukiernictwie mieli całkiem dobre pojęcie… ;p W dodatku smakuje obłędnie!!! Gotowi? 😉

 

 

 

CIASTO CZEKOLADOWE A’LA TORCIK OD WILLIAMSA

 

Składniki: (na blaszkę okrągłą, o średnicy 22 cm)

 

Ciasto:

 

80g masła

150g mąki

3 jaja

150g cukru

1/2 szklanki mleka

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czekolada deserowa

 

 

 

Przygotowanie:

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie przelewamy je do wysokiej miski, dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Po ostygnięciu dodajemy mleko, jaja, cukier, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy mikserem około 5 minut. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 – 45 minut, sprawdzamy stan ciasta patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, następnie odcinamy nieco wierzch, tak by stanowił równą powierzchnię.

 

 

 

Składniki wierzch:

 

Tutaj nie popiszę się większymi zdolnościami ponieważ totalnie poszłam w gotowce: 😉

polewa czekoladowa

krem czekoladowy do tortów ( ja użyłam tego od Delecty)

truskawki

 

 

 

Przygotowanie:

 

Polewę rozgrzewamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i polewamy nią wierzch ciasta. Układamy pokrojone truskawki. W między czasie przygotowujemy krem czekoladowy (zazwyczaj musicie dodać tylko mleko). Przystrajamy nim wierzch tortu i gotowe! ;p 😉 Wkładamy do lodówki i po krótkim czasie możemy spożywać dzieło! 😉

 

 

 

Takie ciasto czekoladowe świetnie się sprawdzi w awaryjnych sytuacjach, kiedy potrzebujemy na szybko tortu, a nasze zdolności nie koniecznie pozwalają nam na ten z prawdziwego zdarzenia! 😉 Ponadto ciasto smakuje wyśmienicie również samo, bez dodatków, dzieciom także, a nawet przede wszystkim! 😉 Zachęcam Was do spróbowania! 😉

 

 

Smacznego! 🙂