Kuchnia, Lifestyle

5 pomysłów na obiad w 20 minut dla leniwej żony ;)

Po ostatnim poście z mega szybkim pomysłem na obiad z łososiem tu—> klik, prosiłyście żeby wrzucić jeszcze kilka pomysłów na coś równie smacznego i ekspresowego! 😉 Tak więc oświadczam Wam, że w zakładce bloga pt. KUCHNIA znajdziecie praktycznie same szybkie przepisy, a przynajmniej większość… 😉 Inaczej nie gotuję! 😉 Ja wiem, że w życiu rzadko kiedy jak coś jest szybkie to jest też i dobre, ale w kwestii gotowania się to sprawdza! ;p  Zebrałam zatem w tym wpisie kilka pomysłów na obiad w 20 minut! Taki w sam raz dla leniwej żony… Gotowi?! 😉

 

 

 

Jak ktoś czyta bloga od jakiegoś czasu to może kojarzyć niektóre przepisy. Celowo pominęłam te ostatnie ekspresówki, bo te możecie sobie łatwo sprawdzić. 😉

 

 

 

POMYSŁ NR 1 – MAKARON Z PESTO

 

 

Składniki:  (dla 2 osób)

 

pesto bazyliowe (słoik ok. 190g) ambitniejsi mogą sobie zrobić pesto sami – ale ja jestem leń  -wolę to z Lidla;)

1/3 szklanka wody

bazylia suszona

oregano suszone

pieprz biały

masło

feta (ok.100g)

oliwki zielone (około 8 sztuk)

suszone pomidory (tyle ile lubicie ;))

pomidorki koktajlowe ( około 6 sztuk)

parmezan tarty

bazylia świeża

makaron żytni

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

SOS:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pesto, bazylię suszoną, oregano, pieprz dla smaku, dolewamy wodę. Wszystko dusimy na małym ogniu około 5 minut, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość dusimy ok 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

 

 

W międzyczasie gotujemy makaron ( u mnie żytni).

 

 

Makaron polewamy sosem, dodajemy świeże pomidorki, oliwki (do każdej porcji), posypujemy parmezanem. Na wierzchu króluje świeża bazylia! Jak dla mnie im więcej tym lepiej!;))

 

 

 

 

POMYSŁ NR 2 – ZAPIEKANKA WARZYWNA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

 

 

Składniki: (na dużą formę do tarty)

1 mała cukinia

2 pomidory

1 cebula

główka czosnku

około 10 czarnych oliwek

ser żółty w kawałku (do starcia), ja lubię dużo więc nie podaję Wam proporcji

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nim dno formy. Cukinię, pomidory, cebulę i oliwki kroimy na plasterki, ząbki czosnku w drobniutką kosteczkę, a jak wolicie to przepuszczacie przez praskę. Zapiekankę układamy warstwowo, najpierw cukinia, przyprawy, cebula, pomidory, oliwki i znowu przyprawy. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy nim zapiekankę i pieczemy jeszcze przez  5 – 10 minut. Tylko tyle i aż tyle! 🙂

 

 

 

 

POMYSŁ NR 3 – PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

 

 

Składniki:

 

gotowe ciasto francuskie – opakowanie

salami

pomidory

cebula

suszone pomidory

ser feta

ser gorgonzola

świeża bazylia lub rukola

ser żółty

czosnek

przyprawy – bazylia, oregano (co tam lubisz! ;))

Składniki na sos:

 

przecier pomidorowy, 3 łyżki

suszona bazylia

suszone oregano

inne dowolne zioła,  przyprawy wedle gustu

 

 

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowuję sos, którym smaruję ciasto. Procedura niezbyt skomplikowana, mieszam przecier pomidorowy z ziołami. Pomidory świeże, suszone, cebulę, ser gorgonzola, fetę oraz czosnek standardowo kroję na kawałki.  Następnie przechodzę do nakładania poszczególnych składników, proponuję zacząć od  kawałków cebuli i salami, żeby ciasto nie nasiąkło miąższem z  pomidorów. Później już dowolność, pamiętaj jednak o tym, by wszystko trzymało się „kupy” ;P ;). Na wierzch proponuję fetę i ser blue. Całość posypujemy przyprawami, startym serem żółtym, ale tylko połową porcji, drugą połowę posypują pod koniec pieczenia, dla lepszego efektu ciągnącego się sera. 😉 Gotową pizze wkładamy na ok. 20 minut  do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po upieczeniu posypuję pizzę świeżą bazylią albo po prostu rukolą. I gotowe! <3

 

 

 

 

POMYSŁ NR 4 – TUŃCZYK Z MAKARONEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

 

 

Składniki: (na około 3 porcje)

puszka tuńczyka w sosie własnym

makaron (ja wybrałam penne, ale każdy inny też będzie dobry)

1 cebula

5 kawałków pomidorów suszonych

3 czubate łyżki śmietany 18%

1 łyżka wody

koperek

pietruszka zielona

sok z połówki cytryny

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy ją delikatnie na oliwie. Odlewamy część wody z tuńczyka i dodajemy go na patelnię. Dokładnie mieszamy, podsmażamy przez krótką chwilę (2-3 minuty). Dodajemy pokrojone kawałki pomidorów. Śmietanę mieszamy z łyżką wody i wlewamy na patelnię. Wyciskamy do całości sok z połowy cytryny, dodajemy koperek (najlepiej świeży) doprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy jeszcze przez jakieś 4-5 minut, mieszając w między czasie.

Makaron gotujemy al’ dente. Nakładamy na talerz, polewamy sosem, na wierzchu posypujemy całość pokrojoną pietruszką. Zajadamy ze smakiem! 😉

 

 

 

 

POMYSŁ NR 5 – PLACKI Z CUKINII (około 20 sztuk)

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia

1 mała cebula

3 łyżki mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz do smaku

oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, a następnie ścieramy na tartce – osobiście robię to na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwilę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy. Następnie cukinię odciskamy z soku, dodajemy cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Odstawiamy na chwilę, po czym smażymy na niewielkiej ilości oliwy, na złoty kolor. Gotowe! 😉

 

 

 

 

Podając przepisy na potrawy miałam na myśli czas ich przygotowania, czyli, krojenia, obróbki itp. Nie uwzględniałam zaś czasu pieczenia, ale w tym wypadku, czas możecie wykorzystać produktywnie zamiast stać przy garach! 😉 Więcej pomysłów na obiad w 20 minut, tudzież ciut dłuższych szukajcie w zakładce KUCHNIA! 🙂

 

 

 

Po co się męczyć, kiedy można gotować pysznie i ekspresowo, a resztę czasu poświęcić na inne przyjemności… 😉 :*